Finnish Lake Fishers ry

Gillien perhot testissä

Perhokalastukseen liittyy kiinteänä osana perhojen sitominen, mutta ostoperhoista on apua niin harrastuksen alkuun pääsemisessä kuin omien valikoimien täydentäjänä. Aina ei edes aika riitä perhojen sitomiseen, ja silloin on parempi keskittyä kalastukseen ja hankkia perhot valmiina. Suurin osa perhokaupasta käydään nykyisin eri netin ja sosiaalisen median keskusteluryhmien kauppapaikoilla, mutta myös muutamat nettikaupat myyvät perhoja. Tässä jutussa keskityn arvioimaan Gillie.fi:n perhoja. Gillie on käytännössä ainut kotimainen verkkokauppa, joka tarjoaa laajan valikoiman väkäsettömiin koukkuihin sidottuja perhoja.

Lajitelma Gillien perhoja

Lajitelma Gillien pienperhoja

Gillien perhotuotannosta vastaa pääasiassa kaupan pitäjä Ari Tonteri itse. Lisäksi Gillielle perhoja sitoo 4-5 aktiivista kotimaista sitojaa. Jonkin verran perhoja tulee myyntiin myös Tanskasta, Englannista, Sloveniasta ja Tsekeistä. Perhot tulevat siis kaikki joka tapauksessa Euroopasta, ja ovat siksi tuotantotavoiltaan ns. eettisiä. Monet suuret perhotehtaathan teettävät perhoja kolmansissa maissa, eikä työoloista aina ole varmuutta. Toisaalta valmistusmaat näkyvät perhojen ja etenkin niiden koukkujen laadussa perhojen hinnan pysyessä yllättävänkin maltillisena. Perhojen lisäksi Gillien kaupasta löytyvät välineet niin tenkara-perhosteluun kuin perhojen sidontaan. Gillie myy myös bambuvapoja, larvastelu/nymfausvapoja sekä perussettejä perhokalastuksen aloittamiseen. Kalastusmatkoja Gillie tarjoaa Sloveniaan.

Kaunis villi taimen

Grenadier isolle harjukselle

Itse en ole mikään mestarillinen perhonsitoja (ja toki aloittelija vielä perhokalastajana muutenkin) ja varsinkin pienet nymfit ja pintaperhot olen toistaiseksi pitkälti ostanut kaupoista. Gillien väkäsettömien uppoperhojen kategoria on tullut jokseenkin tutuksi, ja seuraavassa hieman suosituksia toimivista perhoista. Vuonna 1958 julkisesti esitelty Pheasant Tail -perho on yksi klassisimpia nymfejä ja alunperin Frank Sawyerin kehittämä Baetis-suvun päivänkorennon nymfien jäljitelmä. Perho on lähes takuuvarma valinta etenkin puhtaiden vesien harjukselle. Gillien perho on sidottu Hendsin uppoperhokoukkuun, jonka ainut miinus tulee sen suhteellisen pehmeästä kärjestä. Kunnon kivikosketuksen jälkeen perho joutaa roskiin. Toisaalta pehmeän koukun pystyy timanttiteroittimella pelastamaan, ellei se mene pohjakosketuksesta ns. aivan solmuun. Mustalla kuulalla varustettu perho soveltuu kirkkaisiin vesiin ja hämäriin hetkiin, kun taas kultaisella kuulalla varustettu versio toimii etenkin lievästi humuksen värjäämissä vesissä. Joissakin tilanteissa kuparikuulainen versio olisi paras, mutta sellaista valikoimasta ei vielä löydy.

PN

Oranssikuulainen Pheasant Nymph

Perusversiota mielenkiintoisempia ovat Gillien kaupasta löytyvät Polish PT -nymfit, jotka ovat moderneja mukaelmia alkuperäisestä PT-nymfistä. Sidontatekniikan ja materiaalien ohella puolalaisia versioita erottaa alkuperäisestä niiden iskupisteominaisuudet, jotka yleensä merkittävästi nostavat perhojen pyyntitehoa. Hieman ohuempirunkoisina puolalaisversiot myös uppoavat nopeammin kuin alkuperäinen PT-nymfi. Kuparikuulainen oranssilla iskupisteellä varustettu versio on yksi varmimpia valintoja humuksen värjäämiin vesiin. Valikoimaan kaipaamaan jää lähinnä pinkillä iskupisteellä/kuulalla höystettyjä versioita harjuksen kalastukseen.

Polish PT-nymph

B.H Gold Polish PT - loistava yleisnymfi

Ranskalaistyylisessä nymfikalastuksessa käytetään ohutta, kevyttä ja suorassa linjassa pysyvää perhosiimaa tai ns. camou-leaderia ennen indikaattoria ja varsinaista fluorihiilisiimasta tai perinteisestä nylonmonofiilistä tehtyä kalastusperuketta, jonka perimmäiseksi sidotaan litkan upotuksesta vastaava päätyperho, ja 1-2 kevyempää kalastusperhoa. Päätyperhoksi Gillien valikoimasta soveltuvat loistavasti etenkin Hares Ear -jigit, jotka modernin jigikoukkumallisina välttävät pohjakosketuksia paremmin kuin koukun kärki alaspäin uivat perinteiset nymfit. Oranssilla iskupisteellä varustettu oliivinvihreä Hares Ear -jigi on itselläni toiminut hyvin mm. Kainuun taimenille.

Jäniksenkorvanymfi

Oranssikuulainen Hare's Ear nymfi

Jäniksenkarvainen Hare's Ear -nymfi on Pheasant Tail -nymfin ohella toinen kaikkein klassisimpia nymfijäljitelmiä. Gillien kaupasta löytyy versioita eri värisillä kuulilla varustettuina. Oranssikuulainen versio on antanut itselleni mm. useita kirjolohia. Vihreä kuula kuulostaa vegaanikalan ravintojäljitelmältä, mutta toiminee sekin sopivissa olosuhteissa. Perinteinen kuulaton Hare's Ear nymfi lienee yksi varmimpia harjusperhoja, ja jokaisen itseään kunnioittavan perhokalastajan rasioista löytyy Hare's Ear nymfejä eri muunnoksineen.

Micro-nymph

Mikro-nymfi keltaisella kuulalla

Pienikokoiset ohutrunkoiset micro-nymph -perhot sopivat verkkokaupan kuvauksen mukaan erityisesti harjukselle ja siioille. Voin allekirjoittaa mainospuheen, sillä pinkkikuulainen pieni nymfi antoi mm. Käsivarressa krantuiksi muuttuneiden harjusten parvesta vielä sitkeän yrittämisen jälkeen kalan. Keltaisella ja punaisella kuulalla varustetut versiot odottavat vielä testitilanteita.

Micro-nymph

Mikro-nymfi punaisella kuulalla

Purokatkaa tavataan vain harvoista eteläsuomalaisista puro- ja jokivesistä mutta etenkin Lapissa erilaiset katkaperhot ovat niin järvi- kuin jokiperhokalastajan vakiokalustoa. Gillien valikoimista löytyy Suomen paras valikoima erilaisia katkaperhoja. Gammerus-perhot ovat epoksipintaisia, ja Gammerus shrimp -perhot perinteisiä luonnonmateriaalirunkoisia. Ennakkoluuloton kalastaja kokeilee isoimpia kokoja jopa meritaimenen kalastuksessa sivutapsissa. Painotettuina perhot toimivat kuitenkin hyvin jokikalastuksessa. Lapin reissulle lähtijällä näitä on syytä olla rasioissa.

Gammerus

Oliivi Gammerus

Peter Ross -perho on klassinen seisovan veden perho (kehittänä yllättäen perhokalastusguru nimeltä Peter Ross ja ajankohtana 1800-luvun loppu), jota suositellaan myös meritaimenen kalastukseen. Etenkin Norjan rannikolla perho epäilemättä toimii. Perho ei varsinaisesti jäljittele mitään, mutta hopeisen runkonsa puolesta taimen voi ottaa perhon kalana tai vain yksinkertaisesti ärsyttävänä öttiäisenä. Omassa rasiassani perho odottaa seuraavaa Lapin tai Norjan rannikon reissua.

Peter Ross

Peter Ross -klassikkoperho

Viimeisenä esittelyyn pääsee volframikuulalla painotettu koskikorennon nymfijäljitelmä. Koskikorennot ovat yleisiä kaikissa puhtaissa virtavesissä. Koskikorennon nymfijäljitelmiä ei yleisesti juuri ole kaupallisesti saatavilla, ja Gillien pitkään larvakoukkuun sidotut versiot miellyttävät silmän lisäksi epäilemättä kalan ruokailuhaluja. Väkäsellistä mallia löytyy muutamassa eri värimuunnoksessa. Lähes hyperrealistisista perhoista pitäville Gillien kauppa tarjoaa myös uskottavan näköisen Heptagenia-perhon, jonka kala epäilemättä vaakasurviaisen nymfinä ottaa makutestiin.

Tungsten-stonefly

B.H Tungsten Stonefly

Edellä kuvattujen perhojen lisäksi Gillien kaupasta löytyy toki suuri joukko muitakin perhoja lohi- hauki- ja meritaimenperhoista lähtien. Valikoima elää koko ajan, joten sitä kannattaa pitää silmällä. Suurin ongelma itse kauppaan liittyykin siihen, että monet tuotteista ovat usein loppuunmyytyjä. Yksi mainitsemisen arvoinen perusperho on Gillien väkäsetön Goddard Caddis -pintaperho, suosittelen! Itselläni on myös muutamia luottoperhoina toimineita Gillien valmistamia Black Ghost -streamereita, joita ei löydy perusvalikoimasta. Kotimaisen perhonsidontatyön suosiminen on sitä niin sanottua biotaloutta parhaimmillaan. Järviperhokalastusta tukevana seurana toivomme myös varsinaisten seisovan veden perhojen valikoiman kasvua. Tällä hetkellä buzzereita ja blobeja valmisperhoina mielivän on suunnattava katseensa esim. czechnymph.com:iin.

© Teksti ja kuvat: Anssi Vainikka. Kaikki perhot: Gillie.fi.