Finnish Lake Fishers ry

Ahma

Lieksan erätalousseminaari 17.8.2019

Esitelmä- ja keskustelutilaisuus luonto- ja kalastusmatkailun kehittämisestä ja edellytyksistä Erä-Eerolla lauantaina 17.8.2019 klo 10:00-15:00 (+ ilta- ja sunnuntaiohjelma)

Erätalousseminaarin tavoitteena on nostaa erityisesti Ruunaan-Kontiovaaran-Patvinsuon alueen profiilia kalastus- ja luontomatkailun kohteena, ja lisätä alan toimijoiden yhteistä ymmärrystä siitä, miten Itä-Suomeen saataisiin lisää luontoon perustuvaa kestävää taloudellista toimintaa. Merkittävien lintusoiden, upeiden harjujen ja kangasmaiden lomassa vaeltavat kaikki Suomen suurpedot ja alueen runsaat vaellusreitit vetävät retkeilijöitä ympäri maata. Alueella on Ruunaan lisäksi paljon luonnonkauniita järvi- ja lampikohteita, joissa on potentiaalia entistä parempaan hyödyntämiseen niin vapaa-ajankalastuksessa kuin kalastustusmatkailussa. Seminaarissa keskustellaan myös yleisesti metsätalouden haasteista ja nautitaan keskeisten alan toimijoiden ja luontokuvaajien esityksistä. Iltaohjelmaan kuuluu ajankohtaisen, palkitun kirjailija-toimittaja Juha Kauppisen esitys luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä, savusaunomista, rentoa yhdessäoloa ja opastettu kalastusmahdollisuus sisältäen kalojen valmistamisen lautaselle asti. Sunnuntaina on mahdollisuus lähteä opastetulle patikkaretkelle, jolla kierretään lähistön kuvauksellisimmilla kohteilla. Sekä seminaaria edeltävänä että seuraavana yönä seminaarin osallistujat voivat vuokrata kuvauskojun suurpetojen tarkkailuun tai kuvaamiseen erikoishintaan.

Seminaarin päiväohjelma on kaikille avoin ja ilmainen. Seminaariin ja sen oheistoimintoihin pyydetään kuitenkin ennakkoilmoittautumista rajallisen tilan vuoksi. Mukaan ja myös yöpymään mahtuu 30 ensiksi ilmoittautuvaa. Tällä sivulla ilmoitetaan, jos seminaari on täynnä. Tervetuloa verkostoitumaan, tutustumaan uusiin harrastuksiin ja viettämään laatuaikaa hyvässä luontoihmisten porukassa! Tilaisuus on kaikille avoin ja lauantain iltaohjelmaan tai sunnuntain aamuohjelmaan voi osallistua, vaikkei osallistuisikaan virallisempaan seminaariosuuteen.Seminaarin päiväohjelma

10:00 Anssi Vainikka (FLF & UEF / biologia): tilaisuuden avaus ja pohjustus
10:15 Eero Kortelainen (Erä-Eero): kuvaustoiminnan historia ja haasteet
10:30 Pekka Ovaskainen (tunnettu lieksalainen luontokuvaaja): kurkistus Lieksan luontoon
10:50 Raija Komppula (UEF / matkailuliiketoiminta): Luontomatkailusta kestävää toimeentuloa Pohjois-Karjalaan
11:10 Matti Hovi (Metsähallitus / puistonjohtaja): Metsähallituksen rooli luontomatkailun mahdollistajana
11:30 Timo Haapasalo (UEF / ympäristöpolitiikka): Aitouden merkitys luonto- ja kalastuskokemuksissa
11:50 Ismo Tuormaa (luonnon- ja ympäristönsuojelun moniottelija): Metsäluonto biotalouden puristuksessa

12:10-13:10 lounastauko (ks. hinnasto alla)

13:10 Henrik Korkeamäki (Metsähallitus): Metsähallituksen visio Lieksan ja Itä-Suomen kalastusmatkailun tulevaisuudesta
13:40 Matti Janhunen (Luke): Lieksanjoen ja Pielisjoen järvilohi- ja järvitaimenkantojen elvyttäminen
14:00 Timo Hartikainen (Pohjois-Karjalan vapaa-ajankalastajapiiri): Harrastajien näkemys Lieksan vesien kehittämistarpeista
14:20 Matti Pasanen (Kalastusretket): Lieksan kalastusmatkailupotentiaali ja oman toiminnan esittely 14:40-15:00 Loppukeskustelu (jos haluat nimetyn puheenvuoron, varaa sellainen järjestäjältä etukäteen)

UEF = Itä-Suomen yliopisto
Luke = Luonnonvarakeskus

15:00 - 16:00 Päätöskahvit (ilmaiset) ja siirtyminen kojuille / kalaan


Keljonpuron tukkilaiskämppä

Seminaarin iltaohjelma (ks. hinnasto alla)

Huom! Juha Kauppisen Monimuotoisuus-luento on jouduttu perumaan vähäisen kiinnostuksen vuoksi. Samalla iltaohjelman hinta on alennettu 20 euroon. Ohjelma sisältää Eero Kortelaisen kuvaesityksen, savusaunan sekä iltapalan. Varatun iltaohjelmaosallistumisen voi muutoksen vuoksi halutessaan perua.

16:00 - 20:00 Maksuton mahdollisuus käydä vaikka maastopyöräilemässä Ulkkasärkillä ja Vankonvaaralla / kalastus, ks. alla.

Kalastusopastus, Pieni-Ritojärvi

16:00 - 20:00 Mahdollisuus kokeilla mato-ongintaa, perhonheittoa, uistimenheittoa ja kelluntarengaskalastusta. Kalastusretket tuo lisäksi paikalle kalastuskajakkeja, joita voi kokeilla maksutta. Menetelmäopastusta ja alueen vesien yleisesittely. Saaliskalojen perkausnäytös. Illan suurin alle 16-vuotiaan saama kala palkitaan. Vieheellä tai perholla kalastavilla on oltava kalastonhoitomaksu maksettuna. Järjestäjällä on lupa kalastustilaisuuden järjestämiseen.

Karttalinkki kokoontumispaikalle.

20:00 - 21:00 Eero Kortelainen: Kertomuksellinen kuvaesitys Erä-Eerolla kuvatuista luontokuvista.
21:00 - 24:00 Savusauna lämpimänä, nuotio tulilla, Ritojärven saaliskalojen savustus, vapaata keskustelua kodalla ja kämpällä, iltapalaa tarjolla.

Sunnuntai 18.8.2019

08:00 - 09:00 Aamupala (ks. hinnasto alla)
09:00 - 13:00 Opastettu n. 10-15 km patikointi kaakkurilammille, näköalapaikalle ja lopuksi Ritoharjun kautta Ritojärven laavulle, jossa kahvit ja kevyet eväät. Paluukyyti järjestellään laavulta, ja halutessaan voi palata jalkaisin vaikka Ritojärven kierron kautta (jolloin matkaa tulee n. 20 km)

Ennakkoilmoittautuminen

Rajallisen tilan vuoksi tilaisuuteen pyydetään ennakkoilmoittautumista. Samalla voit varata haluamasi ruokailut ja oheispalvelut.

Hinnasto

  • Koko paketti lauantaiaamusta sunnuntaihin puoleen päivään täysihoidolla: 80€
  • Lounas: 25€
  • Iltaohjelma (kuvaesitys + eväät + savusauna): 20 €
  • Majoitus: 22 € oman makuupussin tai liinavaatteiden kanssa / 30 € lainaliinavaatteilla
  • Aamupala: 8 €
  • Aamusauna: 5 €
  • Kojuyö seminaarin yhteydessä (PE-LA tai LA-SU): 120 €

Rahoitus

Seminaari on saanut 50%:n rahoituksen Pohjois-Savon ELY-keskukselta kalastonhoitomaksuvaroista. Omarahoitusosuus katetaan talkootyöllä sekä osallistumismaksuilla, joita pyydämme vain kulujen kattamiseksi.

Tilaisuuden järjestävät

Finnish Lake Fishers ry (FLF ry) & T:mi Erä-Eero.

Lähistön salaisen lammen kaakkurit